Kies een situatie

Bv of toch liever (weer) eenmanszaak?

Vanaf een bepaald winstniveau is het aantrekkelijk om een eenmanszaak om te zetten in een bv. De reden om te kiezen voor een bv is vaak een belastingtechnische. Daarom is het goed om opnieuw een afweging te maken nu de belastingregels veranderen.

Het maakt voor de inkomstenbelasting uit of u een bv heeft of ondernemer bent met een eenmanszaak. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bent u in dienst bij de bv. De fiscus gaat ervan uit dat u daar minimaal 45.000 euro per jaar verdient, het zogenaamde gebruikelijk loon. Dat salaris valt in box 1 en over dat bedrag betaalt u inkomstenbelasting, ook als de bv het niet kan uitkeren. Verder betaalt u in box 2 belasting over het dividend dat u uit de bv haalt. Met een eenmanszaak betaalt u belasting over de winst uit onderneming, maar komt u – anders dan een dga – wel in aanmerking voor aantrekkelijke aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en fiscale oudedagsreserve. Welke rechtsvorm de beste keuze is, is dus voor een belangrijk deel een fiscale rekensom.

Veranderingen inkomstenbelasting
Volgend jaar veranderen de belastingtarieven van zowel box 1 als box 2 van de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting in box 1 wordt beperkt tot twee schijven: een basistarief van 37,35% en een toptarief van 49,5% voor inkomen boven € 68.507. Het belastingtarief in box 2 stijgt van 25% naar 26,25%. De veranderingen kunnen reden zijn om na te gaan of een bv een juiste keuze is of dat u beter terug kunt keren naar – of kunt blijven in – de eenmanszaak. Die keuze hangt af van verschillende factoren zoals uw salaris, uw hypotheek en allerlei aftrekposten. Ook speelt mee hoe uw bedrijf ervoor staat en wat uw plannen en verwachtingen zijn voor de komende jaren.

Aansprakelijkheid en pensioen
De keuze voor een eenmanszaak of een bv heeft niet alleen fiscale gevolgen. Met een eenmanszaak bent u 100% privé aansprakelijk voor uw bedrijf. Heeft het bedrijf schulden of gaat u failliet, dan draait u daar ook met uw privévermogen voor op. Bij een bv is de bv zelf aansprakelijk en blijft uw privévermogen bij schulden en faillissement buiten beschouwing. Ook uw pensioenmogelijkheden zijn met een eenmanszaak anders dan met een bv.

Bespreek het met financiële deskundigen
Twijfelt u over de rechtsvorm van uw bedrijf, bespreek dat dan met financiële deskundigen zoals uw accountant. Ook wij staan open voor een gesprek over de gevolgen van uw keuze voor uw verzekeringen. Wij zoeken graag voor u uit welke oplossingen mogelijk zijn en hoe deze uitpakken voor uw financiën. Neem voor advies contact op met ons kantoor.21-10-2019
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top